neděle 12. března 2017

Smaženice (z míchaných tofíček)


Míchaná tofíčka jsou obdobou míchaných vajíček, jen místo vajec obsahují bílé (natural) tofu. Tofíčka chutnají naprosto úžasně a navíc neobsahují žádný cholesterol. Přidáním hub pak vznikne smaženice, která je skvělá jen tak, s chlebem, rýží, nebo libovolnou jinou přílohou. 

Často se setkávám s názorem, že lidé nejsou schopni přejít na veganství, protože se nechtějí vzdát jejich oblíbených jídel. Mezi ta nejčastější patří sýry, nebo třeba právě míchaná vajíčka. Přitom varianta z tofu jejich chuť i konzistenci věrně napodobuje a je při tom mnohem zdravější (o etické stránce nemluvě). Sto gramů tofu obsahuje srovnatelně bílkovin jako průměrná 3 vajíčka. Tofu navíc obsahuje velké množství vápníku a železa. Absence cholesterolu pak eliminuje zvýšení krevního cholesterolu a riziko infarktu (které se při běžných míchaných vajíčkách zvyšuje 4x po dobou dvou hodin [1]). Ke klasickým míchaným vajíčkům bych se po ochutnání této dobroty nevrátil, ani kdybych vajíčka jedl :) Jediný problém s míchanými tofíčky je, že zatím si je asi v moc hotelech k snídani neobjednáte.   

Suroviny

Následující suroviny vycházejí na dvě porce. 
  • Tofu bílé (natural) 200 gramů
  • Cibule
  • Houby (libovolné - žampióny, hlíva, ...) 250 - 500 gramů
  • Koření: kurkuma, kmín, černá sůl, pepř  
  • Lahůdkové droždí - dvě polévkové lžíce 
  • Sójová omáčka - 1 lžíce  

Postup: míchaná tofíčka

Nakrájejte cibuli a osmažte ji na pánvičce. Mezitím si do misky dejte bílé tofu a vidličkou ho rozmačkejte na malé kousky. Jakmile je cibulka hotová, přisypejte připravené tofu a přidejte lžičku kurkumy, černou sůl (stačí trochu, má opravdu silnou chuť), lžíci sójové omáčky a dvě lžíce lahůdkového droždí. Nechte pár minut smažit a míchaná tofíčka jsou hotová.

Kombinace kurkumy a lahůdkového droždí tofíčkám dává barvu míchaných vajec a vytváří podobnou konzistenci. Černá sůl je potom důležitá kvůli chuti a vůni po síře, což opět věrně imituje míchaná vajíčka.

Postup: smaženice 

Do hotových míchaných tofíček pak při jejich smažení stačí přidat umyté a nakrájené houby, pepř a kmín. Celou směs přikryjte a nechte chvíli vařit, dokud houby nepustí vodu. Po pár minutách je smaženice hotová. Při servírování můžete smaženici posypat petrželkou, nebo pažitkou. Podávejte s libovolnou přílohou. 
Příprava tofíček.
Hotová míchaná tofíčka.
Přidání hub. 


[1] American Heart Association, "Heavy Meals May Trigger Heart Attacks", 2000 [online]. Dostupné z: https://www.sciencedaily.com/releases/2000/11/001120072759.htm

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.